Tajemnice kuchni starożytnych Egipcjan
Na kolejnej kulinarnej lekcji historii uczniowie, tym razem w klasach piątych, poznali tajniki kuchni starożytnych Egipcjan. Zajęcia zaczęliśmy od odgadnięcia przez młodzież zaszyfrowanych haseł dotyczących warzyw i owoców oraz dodatków, z których Egipcjanie komponowali dania. Ich podstawą były daktyle, miód oraz orzechy, które jak dowiedziały się dzieci, są cennym źródłem witamin, naturalnym antybiotykiem, a w przypadku orzechów – wpływają na prawidłową pracę mózgu. Mając na względzie aktywność umysłową uczniów podczas zajęć szkolnych, wykonaliśmy wspólnie daktylowe kule mocy 🙂 Spora część dzieci po raz pierwszy mogła skosztować tego owocu. Rozmawialiśmy przy okazji o wyjątkowej i tajemniczej kulturze Egipcjan, szczególnie o wierzeniach. Ogromną frajdą dla młodzieży było ożywienie egipskich bogów, którzy dzięki aplikacji SMARTY „przechadzali się” po kuchni, wywołując wiele radości.