W kuchni Majów, Inków i Azteków.
W ramach innowacji programowej pt. „Historyczne menu. O gustach kulinarnych naszych przodków”, realizowanej na lekcjach historii, uczniowie klasy 6 a wykonali napój czekoladowy Majów. Rozpoznawali przyprawy sprowadzane z Indii oraz Nowego Świata – Ameryki, wąchając
i smakując przygotowane dodatki do potraw. Na końcu w grupach wykonali pyszny napój, którego głównym składnikiem było kakao oraz przyprawy – goździki, gałka muszkatołowa i cynamon. Podczas lekcji było gwarno, bo młodzież z zaangażowaniem i przejęciem zrealizowała swoje zadanie.
Praca w kuchni nie należy do łatwych, przekonali się o tym wszyscy uczestnicy zajęć, w szczególności Tomek, Alan oraz Kacper, którzy zostali na stanowiskach do końca, sprzątając salę po zajęciach.
To początek kuchennych przygód młodzieży w tym roku 🙂 Relacje z kolejnych już wkrótce.
Beata Gut-Lisak